Sunday, October 19, 2008

~ gelagat manusia ~


adoi..
ahad yg biase2 aje..
sedikit membosan kn sbb xde ape2 pon yg menarik..
ade open house pon x g sbb jauh sgt..
huhu..

sambil2 m'hiburkn ati dgn lagu2 oldies yg b'kumandang..
(yaa..sy mmg suke lagu2 english lame..tp masih b'jiwa remaja ye..hehe..)
n berbekal kn perasaan bosan yg amat sgt..
anggota2 badan ini pon d gerak kn utk m'basoh baju2 kurung..
klo kat umah mak slalu ckp "nape x basoh mesin je.."
dgn tersengeh sy pon akn b'kate.."syg baju la mak..baju2 mcm ni klo basuh mesin nnt kang cpt rosak.."
hehe..
bkn la sy x nk m'gunakn kemudahan yg t'sedia ade..
bkn gak sbb kedekut n xde duit nk bli baju baru..
(slalu je g shopping..hehe..)
tp bg sy ape yg sy ade bia lah b'tahan lame..
bkn dr segi barang2 je tp t'masuk la keimanan, kasih syg, p'sahabatan, n ape2 je la yg mewarnai idup ni..

sebut psl keimanan, kasih syg n p'sahabatan..
sedar x sedar bnde2 ni la yg slalu wat kite sume manusia biase slalu alpa dan lalai..
(alpa n lalai adalah 2 p'kataan yg jarang sy gune kn..hehe..)
klo x dpt balance 3-3 tu mmg kte x kn jd manusia yg tenang..


>>PERSAHABATAN

rase nye korg sume ade kwn..
x kesah la kwn yg mcm mane pon..
korg btul2 knal ke kwn2 korg tu..
n korg btul2 anggap kwn2 korg tu kwn ke..
bnyk je b'laku kes kwn mkn kwn..
sedar x sedar..
ade d antare korg yg mkn kwn sndri xtau la korg mmg x sedar ke atau saje wat2 x sedar..
kwn2 ku..
slalu la ingat kn diri sendiri..
seorg kwn x kn mengata yg buruk2 tentang keburukan kwn2 nye.. (sebelum mengate org tgk ke dlm dri sendiri tu dulu ye..)
seorg kwn x kn m'buat kwn nye sedey d sbb kn kata2 kamu sndri.. (ckp tu elok2 la sket..jgn men lepas je smpai wat org lain t'singgung..)
seorg kwn akn sntiasa berada d sisi kwn nye time ssh or senang..
(bkn la 24 jam ade kt sblh..bleh je mll sms, call, or online..zaman cyber la katekn..hehe..)
seorg kwn juga x kn amik kesempatan d ats kelemahan / kelebihan / apa yg kwn nye ade..(mentang2 la kwn tu baik nk amik kesempatan lak..)
seorg kwn akn slalu ingt kwn2 nye n pk tntang kesihatan, keselamatan n kegembiraan kwn nye..(nk wat ape2 tu pk la psl org lain..nnt ade yg t'luke x..)
seorg kwn akn menyayangi kwn nye sprti menyangi family n dirinye sndri.. (jgn asik penting kn diri sndri je..)
seorg kwn juga akn slalu nk tgk kwn nye epi..(bkn nye asik kutuk je ape yg die pilih..)
seorg kwn akn sanggup buat apa saje (asalkn bkn yg d luar tabii n x melanggar syarak..)utk melihat kwn nye bahagia n gembira..

bnyk lg sbnr nye..
klo nk tulis 1-1 mmg ntah ble baru abis..
korg pk la sndri..
adakah korg ni seorang KAWAN..
atau pon korg ni HIPOKRIT je jd kawan..
muhasabah la diri kamu2 sume ye sebelum kamu mengata/mengutuk/bercakap tentang org lain..
bkn la sy nk tujukn kpd sesiape..
n bkn lah b'maksud sy ni baik sgt..
cume nak ingat-mengingati antara 1 same lain..
sy pon manusia biase yg slalu melakukn kesilapan..
x salah kn klo kte saling mengingati..
mmg mcm2 gelagat manusia skrg ni kn..
b'hati2 la dlm p'sahabatan..
b'hati2 la dlm setiap tutur kata kamu..
sbb tutur kata kamu sndri bleh memusnah kn diri kamu sndri n org sekeliling..
maaf ye kalo ade yg t'singgung dgn ape yg sy bicara kn.. (p'kataan "bicara" pon sy jarang guna..hehe)

to all my best fiends..
thank u so much..
Alhamdulillah..
sy di kurnia kn kamu2 sume sbg kwn2 baik sy..
syg kamu..

ok..
dah maghrib..
ble free nnt sy m'bebel lg ye..
hehe..
tata..




9 comments:

Anonymous said...

u know i hv one frend like tats,
asyik x puas ati je ngn org lain ada ape, buat ape n keje ape......................
cam la dia tu bagus sgt,
da la over confident smpai menyusahkn ramai kwn2 kesygnku,
benda yg salah pn confident ckp btul...heeee da ramai mkn ati ngn dia tp malas je nk amik port,sound or menjwb ape yg dia kata...nnt sure la xkn menang punyer...aku harap bebenor la dia tu sdar sket diri sblum sesedap mulut mengutuk org...blaja je tinggi2, tp moralnye mmg hancusss..kalu nk banding ngn moral beruk pn lg baik bruk tu..skurg2nyer bruk xda la ske2 nk mngumpat geng2 dia yg mmg byk tlg dia...ish2 wahai kawanku sdar lah diri anda sblum kehilangan kami sume....da lama ktorg bengang gila babi ngn ko ni tau....sape2 yg terasa tu leh la sdar2 diri ye...ak tujukn khas utk kwnku sorg yg smpai skrg x sdar2 diri tu...

NIC™ said...

menarik!!! interesting!!! biasenya, time bosan2 aje bleh wt mende nih... btul2 bosan... huhu... btul tuh ape yg dibicarakan... ahaha... dibicarakan la plak... xpnh2 gune pktaan tuh... kite jgn mnyombong diri... jgn rs kite yg trbaik... jgn amk ksempatan ats org lain... jgn mengutuk org lain... jgn mengumpat kwn sendiri... xkn kamu nk makan daging saudara kamu?? nilai diri kita... cermin diri kita... kita ni sebenarnya sama darjatnya... pangkatnya... disisi YANG MAHA ESA... xde lebih xde kurang... ehehe... mmbebel plak...

Anonymous said...

haha lawak2 ada satu minah tu asyik bengang je coz xda org nk layan ikut plan dia sndiri nk g jln2....da la menumpang kete org, blagak cam bos lak...nasib baik x drop dia tepi jln haha...

Anonymous said...

nnt nk gi konvoi ramai2 lg ngn dak2klas, tmpt rahsia haha...xnk ajak dia sorg tu....sesedap rase nk ikut kpala otak dia n sesedap mulut nk sakitkn ati org....nk lempang kang kompon xkn menang coz da la giant pastu bangga ngn black belt dia lak tu..huh blah la labu bulat (pkataan sindir yg dia slalu guna)

^^ iLa_siNdaReLa ^^ said...

huhu..
sabo ye encik/cik anonymous..
bnyk2 la doa mntak2 kwn encik/cik anonymous tu sedar ape yg die dah wat kat kwn2 die..
maybe die x prasan kot..

Cak! said...

Ish, nasib baik kwn2 sy sume baik2 and comel2 belaka...org yg kwn mkn kwn ni elok campak ke lombong jer. heh

zura said...

nk komem pe ek...
ila, zura tau zr maybe ada wat slh kat ila, n zr hrp ila maafkan ye... tu je la..
xpndai nk komen pnjg2 ni..
no idea,he3

tank said...

setakat berlakon jadi pompuan kaco kwn, bukan kwn mkn kwn namenye kan?

^^ iLa_siNdaReLa ^^ said...

tank said...

setakat berlakon jadi pompuan kaco kwn, bukan kwn mkn kwn namenye kan?


itu mmg bkn kwn mkn kwn.. tp kwn nk pekene kwn.. haha.. make sure jgn smpai kwn tu marah sgt n simpan dlm ati ye..